lördag 29 mars 2008

Ramamani Iyengar Memorial Institute, Pune, Annual Day, 21 januari 2007


BKS Iyengar

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar föddes den 14 december 1918. Fadern, Krishnamachar var skollärare i byn Bellur. Som liten led Sundararaja av malaria, tyfus och tuberkulos. I sextonårsåldern började han lära sig yoga av sin svåger T. Krishnamacharya. När han var arton skickades han till Pune för att undervisa i yoga eftersom han kunde lite engelska. Därigenom gick han miste om chansen att lära sig yoga direkt av sin guru. Men gnistan hade tänts hos Sundararaja Iyengar. Han tränade på egen hand, utforskade och utvecklade sin yoga. Genom att studera sina elever lärde han sig hur han bäst kunde lära ut yogasana. BKS Iyengar är fortfarande aktiv i en ålder av 89 år.

1975 grundades Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune i delstaten Maharashtra i Indien, tillägnat Iyengars hustru Ramamani. Dit kommer människor från hela världen för att studera för familjen Iyengar. Institutet leds av fadern, BKS Iyengar, dottern Geeta Iyengar och sonen Prashant Iyengar. BKS Iyengar sägs vara en konstnär i arbete när han utövar yoga. Poserna är avslappnade, precisa och vackra. Ett regelbundet yogautövande får kropp, sinne och känslor att integreras.

Institutet är byggt som en cirkel och arkitekturen är noga uttänkt. De tre våningarna representerar kropp, sinne och själ (”body, mind and soul”). Inuti finns åtta pelare som representerar ashtanga yoga, dvs. yogans åtta grenar, yama och niyama, asana. pranayama, pratyahara, dharana, dhyana och samadhi.

På första våningsplanet undervisas i ”general classes”. Här samlas yogalärare från hela världen för att under en månad ta till sig erfarenheter av Geeta och Prashant och de andra lärarna på institutet. BKS Iyengar själv undervisar inte längre men han är ständigt närvarande i yogasalen, både kroppsligen och på bild. Oftast tränar han där varje morgon och ibland kan det hända att han undervisar sin dotterdotter i ett hörn eller helt enkelt inte kan låta bli att lägga sig i lärarens undervisning. Han är även på plats på förmiddagarna när institutet är öppet för egen träning. Då pratar han gärna med sina gamla yogaelever, visar och förklara olika detaljer. Han är också närvarande vid ”medical classes” på eftermiddagarna. Där får människor med olika sjukdomar och fysiska problem hjälp av Iyengar och hans assistenter. Då utnyttjas de av Iyengar uppfunna hjälpmedlen flitigt, hästar, bänkar, pallar, bälten, kuddar, rep på väggen och från taket, för att rätta till de kroppsliga skavankerna.

På andra våningen undervisas nybörjare. När salen är tom kan det hända att Prashant smiter upp och sätter på en skiva klassisk musik som ackompanjemang till sin träning. Prashant utbildade sig först till violinist men övergick sedan åt att på heltid ägna sig åt yogaundervisning.

Högst uppe på taket finns ett tempel tillägnat apguden Hanuman. På nedre botten finns ett omfattande bibliotek med böcker om allt från filosofi, fysiologi, vedanta, ayurveda och yoga till västerländsk medicin. Samlingen utökas varje år och nu lär det finns omkring 9 000 titlar där.

(c) Agneta Wirberg 2007

Inga kommentarer: